top of page

Ekonomichef till Energiföretagen

 

Energibranschen befinner sig i en omvälvande och spännande tid. För att nå Sveriges politiska mål om ett fossilfritt samhälle 2045 krävs elektrifiering i stor skala och en kraftig utbyggnad av energisystemet. 
Energiföretagen är en branschorganisation som samlar nära 400 energiföretag somproducerar, distribuerar, säljer och lagrar energi.

 

Vi erbjuder service till våra medlemmar, såsom specialiststöd, omvärldsbevakning, teknikutveckling, utbildningar och konferenser, i syfte att utveckla branschens kompetens och förmåga att möta morgondagens utmaningar. Vår verksamhet är dels medlemsfinansierad, dels  affärsdriven med utbildningar, konferenser, förlag och tjänster. Organisationen har ca 70 medarbetare med kontor i nya lokaler vid Hötorget i centrala Stockholm. Läs om Energiföretagen på www.energiforetagen.se

 


Vill du få en nyckelroll i den spännande resa Energiföretagen har framför sig?!
 

Vi söker nu en ekonomichef till den nyinrättade enheten Ekonomi & Organisation som vill leda och utveckla Energiföretagens verksamhet och verka för mesta möjliga medlemsnytta genom både vår medlemsfinansierade och affärsdrivna verksamhet.  


I uppdraget ingår att utveckla arbetssätt, uppföljning och ekonomistyrning, processer och organisation.
I rollen ingår även det övergripande ansvaret för IT, HR och kontorsadministration som är organiserade med verksamhetsansvariga. Tjänsten ingår i Energiföretagens ledningsgrupp och rapporterar till VD. Triggas du av utmaningen i att balansera medlemsnytta och affärsdriven verksamhet samt att bidra till affärsutveckling? Då är detta rollen för dig!

 

Arbetsuppgifter

• Övergripande ansvar för Energiföretagens ekonomiska styrning, redovisning och uppföljning samt finansiering, lönsamhetsuppföljning, affärsutveckling och förvaltning av Energiföretagens tillgångar.
 

• Ansvar för att leda och utveckla Energiföretagens funktioner inom ekonomi, IT och HR och kontorsadministration inklusive outsourcade ekonomitjänster. Mål, budget, resultat- och personalansvar för enheten.
 

• Ansvar för framtagande av budget inklusive personalbudget, prognoser och löpande ekonomisk rapportering samt framtagande av relevanta informations- och beslutsunderlag till ledning och styrelse.

• Säkerställa underlag och dokumentation så att gällande lagar, regler och praxis följs inklusive finansiella rapporter, årsredovisning, årsbokslut och bolagsdeklarationer.
 

• Genomförande av revision samt ansvar för att bevaka och informera om förändringar i redovisningsfrågor och skattelagstiftning.
 

• Övervakning av företagets finansiella säkerhet; likviditetsplanering och kapitalförvaltning samt säkerställa optimala rutiner för ekonomiska transaktioner (intäkts-, kostnads- och likviditetscykeln). 
 

• Ansvar för att tillsammans med ledningsgruppen utveckla Energiföretagens affärs- och avgiftsmodell inklusive affärsutvecklingsstöd inom både medlemsfinansierad och affärsdriven verksamhet.
 

• Ansvara för att tillsammans med VD och övriga chefer i ledningsgruppen leda och utveckla verksamheten för att nå vision, mål och uppdrag som sätts av medlemmar och styrelse.
 

Din bakgrund och personliga egenskaper
 

Vi söker dig som har:

• Civilekonomexamen eller motsvarande akademisk utbildning med inriktning ekonomi
 

• Minst 5 års erfarenhet som ekonomichef och erfarenhet av att leda genom andra ansvariga samt erfarenhet av att ha varit medlem i ledningsgrupp
 

• God förmåga att utveckla ekonomiprocessen så att den följer och stödjer verksamhetens behov
 

• Erfarenhet av att ta fram och utveckla uppföljningsmodeller och nyckeltal och arbeta med förändrings/utvecklingsarbete
 

• God förmåga att uttrycka sig obehindrat i tal och skrift både på svenska och engelska
 

• Erfarenhet från medlemsstyrd eller politiskt styrd organisation är meriterande
 

Som ledare är du coachande med en värdedriven, tydlig ledarstil och kommunikation. Du har en god strategisk förmåga med starkt fokus på genomförande och resultat. Du är affärsinriktad och tar egna initiativ samt är öppen för nya arbetssätt och för att driva utveckling. Du har lätt för att se helhetsperspektivet men ser och förstår även detaljer.

 

Vi erbjuder dig
 

Att bli en del av vårt team, som sätter våra medlemmars intressen i fokus. Som anställd på Energiföretagen arbetar du i en kunskapsorganisation med ledande experter inom alla delar av energisystemet, och får arbeta med en av vår tids viktigaste frågor. Genom din roll skapar du ett unikt nätverk med våra medlemsföretag och med representanter från hela energi-Sverige.
 

Du kommer att arbeta och utgå från våra trevliga och nya lokaler vid Hötorget mitt i centrala Stockholm. Vi erbjuder möjlighet till distansarbete 2-3 dagar i veckan. Energiföretagen Sverige erbjuder bra anställningsvillkor och personalförmåner såsom träning på arbetstid, friskvårdsbidrag m.m. Vi tycker det är viktigt att våra medarbetare har en bra balans mellan arbetstid och fritid.
 

Intresserad?

 

I den här rekryteringen samarbetar vi med Wave Executive. Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta våra rekryteringskonsulter Ulla-Maria Nilsson, tel 0733-986868 alt Lars Weiler, tel 070-9990300.
 

Vi ser fram emot att få din ansökan till ulla-maria.nilsson@waveexecutive.se
Sista ansökningsdag är 31 maj men intervjuer kommer att genomföras löpande under ansökningstiden.

bottom of page